Μπορεί να νηστέψει το παιδί μου;

Όταν το παιδί είναι μικρό, δεν πρέπει να το βάλετε σε διαδικασία νηστείας. Από την άλλη, είναι στην ευχέρεια ενός εφήβου αν θα νηστέψει και ελάχιστα μπορείτε να επηρεάσετε την απόφασή του. Όμως και πάλι υπάρχουν κάποια δεδομένα με βάση τους ειδικούς:

  • Ακόμα κι αν το παιδί διανύει την εφηβική ηλικία και είναι θετικό να νηστέψει, είναι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από τον περίγυρό σας για τους δικούς τους λόγους. Αλλάξτε ευγενικά συζήτηση αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφού όπως σε όλα τα θέματα, οι αποφάσεις που αφορούν μέλη της οικογένειας δεν αφορούν κανέναν εκτός αυτής.

  • Αν σας προβληματίζει αν και κατά πόσο ένας έφηβος που τυχόν νηστέψει, προσλάβει τελικά όσα θρεπτικά συστατικά έχει ανάγκη για την ανάπτυξή του, η απάντηση είναι καταφατική με την προϋπόθεση ότι η νηστεία είναι προσεκτικά σχεδιασμένη.

  • Από την άλλη, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας, αφού θα νηστέψει από συγκεκριμένες τροφές για λίγες μέρες. Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που νιώσει κάποια αδιαθεσία, σταματήστε του άμεσα τη νηστεία.

  • Υπάρχει βέβαια και περίπτωση να παρατηρήσετε μια ευεξία στο παιδί σας τις μέρες που νηστεύει. Νηστεία δε σημαίνει στέρηση των πάντων, αλλά πολλές φορές ισορροπημένη και πλήρης διατροφή η οποία δίνει ενέργεια.

  • Μην περιμένετε να σας πει από μόνο του ότι θέλει να νηστέψει, καθώς είναι σε τέτοια ηλικία που δεν εμπίπτει στις προτεραιότητές του. Κάλλιστα όμως μπορεί να συμφωνήσει αν του το προτείνετε και του το εξηγήσετε τεκμηριωμένα.

  • Όσο και να σας ενοχλεί, σας πληγώνει ή σας ανησυχεί, αν δε νιώσει την ανάγκη να απέχει από συγκεκριμένες τροφές για μικρό χρονικό διάστημα, είναι ανώφελο να πιέσετε καταστάσεις.

Εν κατακλείδι, είναι σωστό να νηστέψει ένας έφηβος εφ'όσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Από την άλλη μεριά, αν είναι να το κάνει μετά από δική σας πίεση, δεν έχει κανένα νόημα.